Harry Potter expo in Utrecht, Nederland

Quidditch spelerspakken uit Harry Potter
Quidditch spelerspakken uit Harry Potter

Momenteel is er een Harry Potter tentoonstelling te bezichtigen in de CineMec, Utrecht.

[spacer height=”10px”]

Zelf heb ik alle boeken herhaaldelijk gelezen evenals de films gezien en ben aardig fan van de verhalen. Om deze reden heb ik een aantal jaren geleden in de Warner Bros studios al een bezoekje gebracht aan de studio’s, inclusief Harry Potter tentoonstelling. Deze was echter vrij klein, want de laatste films waren nog niet uitgebracht.

[spacer height=”10px”]

Toen ik hoorde van de Expo in Utrecht was ik nieuwsgierig genoeg om een ticket van 18 euro aan te schaffen en daarheen te rijden op een vrijdagochtend. Ik had totaal geen idee wat ik ervan kon verwachten en toch was ik een klein beetje teleurgesteld.

[spacer height=”10px”]

Hieronder vertel ik beknopt hoe het bezoek verliep en wat mijn conclusie is.

[spacer height=”10px”]

Harry Potter tentoonstelling in het Cinemec gebouw in Utrecht
Harry Potter tentoonstelling in het Cinemec gebouw in Utrecht

Bij aankomst kun je parkeren op een semi-modderig terrein, wat recentelijk lijkt aangelegd. Eenmaal in het gebouw, kun je jassen en grote tassen beneden in een kluisje achterlaten en boven is de entree tot de expo. Van tevoren kun je voor 15 euro op de foto voor een green screen met een gewaad en sjaal die de leerlingen van Hogwarts/Zweinstein ook droegen. Hartstikke leuk, maar achteraf spijt van deze aankoop. Ten eerste waren we totaal niet scherp op de foto gezet! Ten tweede waren we niet netjes losgemaakt van de achtergrond, waardoor het haar er zeer vreemd uitzag. Het concept is leuk, maar slecht uitgevoerd en dan ben je zomaar je geld kwijt.

[spacer height=”10px”]

The Sorting hat tijdens de Harry Potter tentoonstelling
The Sorting hat tijdens de Harry Potter tentoonstelling

Na de foto was gemaakt, moest je in een rij wachten. Nadat er een groep mensen bij elkaar verzameld was, gingen we met zijn allen naar binnen. Een presentator vertelde een kort verhaaltje en liet een aantal kinderen de Sorting Hat opzetten. Het leek niet op de echte sorting hat. Die heb ik namelijk opgehad in L.A. en het leek erop dat dit een andere hoed was. Tja, misschien kunnen ze het origineel niet op meerdere plekken tegelijk hebben. Na het verhaaltje werden we doorgesluisd naar een tweede ruimte, waar we een filmpje kregen te zien. Heel even vroeg ik me af of we alles in een groep zouden doen of dat we ook zelf konden rondlopen. Ik had het me net afgevraagd en we mochten door naar de volgende ruimtes om verder vrij rond te lopen. Fijn, want ik ben niet zo’n kuddedier!

[spacer height=”10px”]

In de nieuwe ruimtes werd je begroet door verschillende karakters uit de films die aan de wand hingen. Het werd al snel duidelijk dat de ruimtes waren opgedeeld in onderwerpen, zoals dus de bewegende schilderen, of de kledingsetjes van de quidditch spelers, de nachtdieren uit het bos enzovoorts.

This slideshow requires JavaScript.

[spacer height=”10px”]

Wat ook duidelijk werd na een tijdje rondgelopen te hebben, is dat het vooral op een museum bezoek lijkt. Er was weinig interactiefs, met uitzondering van de schreeuwende planten en een paar quidditch goals om ballen doorheen te gooien. De expo draait vooral om het bezichtigen van de kostuums, de vreemde wezens die ze hadden gebruikt in de films en de kleine trivia. Mooi om te zien, dat wel.

[spacer height=”10px”]

Ik heb er met plezier doorheen gelopen en met elk stukje kwam meteen een herinnering aan een scene uit de films terug. En toch voelde het alsof ze er meer mee hadden kunnen doen. Na 50 minuten langzaam wandelen, was ik al door de tentoonstelling heen gewandeld. Dit is dus inclusief het lezen van de borden, het herhaaldelijk proberen een goede foto te maken zonder flits van voorwerpen en het babbelen met mijn medebezoekers.

This slideshow requires JavaScript.

[spacer height=”10px”]

Het heet natuurlijk een ‘tentoonstelling’, dus stel je in op een kleine Harry Potter museum en je zal niet teleurgesteld zijn. Wil je meer interactie of een pretpark gevoel, dan kun je van een koude kermis thuiskomen.